Viure en 3 dimensions

Hem sentit moltes vegades que la realitat sempre supera la ficció. Novel·les visionàries com les d’en Juli Verne i Orwell o ficcions cinematogràfiques com Terminator van passar a la història com a històries molt imaginatives però, al cap dels anys, les hem vist fetes realitat i fins i tot superades.

Actualment, s’està perfeccionant, encara més, un giny capaç de fabricar gairebé qualsevol cosa. Les impressores 3D.

Aquest mes de febrer vàrem poder veure en directe com una d’aquestes màquines és capaç de fer rèpliques d’ella mateixa. La sala Vinçon de Barcelona va acollir una exposició que es muntava i creixia tota sola cada dia gràcies a les impressores RepRap BCN3D+. El muntatge, pensat i dirigit pel dissenyador, Diego Ramos Carrascosa, es basava en veure com una impressora 3D anava fabricant les peces necessàries per muntar una màquina idèntica, a més dels suports expositius.

Segons expliquen a Vinçon, “la flexibilitat en el procés de fabricació permet a aquestes impressores la producció de peces a escala domèstica i industrial a baix cost i en un temps reduït. Aquesta capacitat de producció juntament amb el fet que les impressores estan formades per peces de plàstic, dóna peu a que una impressora pugui produir els elements necessaris per a clonar-se a si mateixa”.

foto impressora 3DÉs l’exemple més recent del que és capaç de fer una impressora 3D. Aquestes màquines funcionen com les impressores que coneixem però, en comptes de tinta dipositen el material amb el que hem omplert els cartutxos en capes. D’aquesta manera apareix l’objecte que volíem fabricar.

La història d’aquest giny es remunta a principis dels anys 80 del segle passat. en Charles Hull va inventar l’estereolitografia, un procés d’impressió que permet crear un objecte en tres dimensions a partir de dades digitals. Aquest invent va obrir la porta a una nova dimensió. Enginyers i científics comencen a treballar per trobar la manera de produir tota mena de materials, orgànics o inorgànics, amb les impressores 3D.

Joies d’or i argent, objectes decoratius, pròtesis de tota mena, cèl·lules de vasos sanguinis, rèpliques perfectes d’òrgans com el ronyó, o fins i tot del crani humà,etc. Aquests són alguns dels exemples del que és capaç de fer aquesta nova tecnologia de la impressió. De fet, un dels principals avantatges de les impressores 3D és l’abaratiment de costos en el procés de fabricació. Un exemple d’això és el projecte endegat per un grup d’enginyers de la Universitat de Southampton: imprimir un avió. Ho van fer en 7 dies i un pressupost de 7.000€, i a més, la impressió en 3D va permetre incorporar a l’avió característiques que milloren la seva aerodinàmica i que no es fabriquen habitualment perquè són massa cares.

Però la investigació encara va més enllà:  al prestigiós Institut de Tecnologia de Massachussets (M.I.T.) ja comencen a experimentar el que en diuen la impressió 4D. Es tracta d’imprimir les peces d’una estructura i  aquestes s’acoblen soles, submergides en aigua. El professor d’arquitectura, Skylar Tibbits, és qui està donant a conèixer aquesta nova tecnologia que ell denomina “how to make (almost) anything” – com poder fabricar (gairebé) tot-. De moment, treballen amb estructures de plàstic, però el professor Tibbits explica que l’objectiu és poder arribar a construir nano-robots que s’automodelin i poder-los utilitzar en el camp de la medicina.

De fet, ho hem vist al cinema. Terminator, El chip prodigioso, Minority Report són alguns exemples de ficció  que ja van pel camí de convertir-se en realitat. A aquest pas, arribarà el dia en el que tindrem la nostra pròpia impressora 3D a casa i ens fabricarem tot el que necessitem, sense haver de comprar res més que els cartutxos? Els temps ens ho dirà.

Un pensament sobre “Viure en 3 dimensions

  1. Retroenllaç: T’agradaria tenir un “mini jo”? | atcomunicacio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s