Que la inspiració et trobi treballant

El sol ha estat considerat un déu en totes les cultures. Antigament, es depenia d’aquesta estrella per sobreviure. Diuen que els primers rituals de la història de la humanitat s’organitzaven per demanar que el sol tornés a il·luminar i donar escalfor. Ara sabem que el solstici d’hivern és el moment en el qual, el sol arriba al seu punt més baix, s’atura i inicia una nova marxa que el durà, cada dia, a un punt més alt en el cel. Sabem que, a partir de la nit més llarga, comença un nou cicle solar, un nou episodi de vida, però igual que els antics demanaven al sol que els portés bones collites, nosaltres ens proposem nous reptes a assolir, inspirats per l’alegria que desprèn el sol naixent.

AT Comunicació hem escollit una paraula per definir el moment: inspiració.  Segons el diccionari, inspirar significa experimentar una influència estimuladora en l’intel·lecte, per exemple, en la producció artística. Certament, la inspiració representa un percentatge força important de la nostra feina. I, més o menys inspirats, hem decidit felicitar-vos les Festes amb el nostre particular resum de l’any.

Una de les frases més conegudes de Pablo Picasso diu que “la inspiració existeix, però t’ha de trobar treballant”. Probablement, aquesta famosa sentència és vàlida per a totes les feines, artístiques o no.

Un es pot pensar que això del disseny consisteix a posar-se davant de l’ordinador, obrir el programa corresponent i començar a jugar amb formes, colors, textures… Però, abans d’arribar a aquest punt, cal tot un procés d’investigació; probablement el més important i el que comporta més temps. És fonamental tenir tota la informació possible sobre allò que has de ser capaç de plasmar en una imatge, text, il·lustració, etc.

MomentDebat_ATComunicació_Blog1MomentDebat_ATComunicació_Blog2

Per això, després d’haver conversat molta estona amb el client, d’una banda cal posar-se en la seva pell, imaginar-se com pensa ell que pot quedar allò que t’està demanant. De l’altra, prendre distància respecte de l’encàrrec per veure’l amb la perspectiva necessària, per poder aportar la nostra “màgia”, el valor afegit del coneixement de les eines, tècniques i experiència en el nostre camp, així com la capacitat creativa.

El següent pas és el de la recerca. Sempre ens hem de preguntar què sabem sobre el que ens demanen i mirar d’ampliar-ho. Poden encarregar-te feines tan diverses com el disseny d’una exposició, amb tota la gràfica corresponent; renovar la imatge d’una botiga de queviures, elaborar un llibre interactiu sobre la memòria d’un escriptor o dissenyar l’etiqueta d’una nova marca de ginebra, per posar uns quants exemples. I aquesta és una part de la feina força interessant, perquè aprens coses que no sabies, per tant, t’enriqueix també personalment.

Un cop superada aquesta fase més teòrica, més analògica, entrem en el procés creatiu i tecnològic. Una de les característiques que ha de tenir un dissenyador gràfic actualment, és disposar d’una bona infraestructura de hardware i software, i estar sempre al corrent de tots els programes, aplicacions i d’altres ginys, tant per ordinador com per altres dispositius (tauletes, smartphones…) que van sortint al mercat i que, per anar bé, has de saber utilitzar. Nosaltres disposem de llicència Adobe Creative Cloud, que ens ofereix bona part de les eines que necessitem per fer la nostra feina, però també hi ha altres eines que ens permeten anar més lluny. Maya per al disseny en 3D, Umake per introduir elements en 3 dimensions a l’iPad, o Twixl, un complement per a inDesign que ens funciona molt bé quan es tracta d’elaborar publicacions digitals, són alguns dels recursos que utilitzem diàriament. A més també som Apple Developers i  Google Play Developers, de manera que tenim llicència per produïr i publicar continguts a les APP stores d’Apple i Google. Com han canviat les coses des de les mítiques computadores IBM, que limitaven la seva utilitat a la compilació de dades i l’execució de fórmules matemàtiques. Qui podia pensar, llavors, que deixaríem el carbonet, la ploma, l’escaire i el cartabó arraconats per crear gairebé tot el que et puguis imaginar amb una pantalla i un teclat!

És cert que el gran avançament tecnològic dels últims 15 o 20 anys ens ha facilitat força la feina, si més no, els dissenyadors som ara molt més “sostenibles” perquè hem reduït a la mínima expressió la utilització del paper. Malgrat tot, sempre que podem, tornem a la il·lustració tradicional. Podríem dir que som uns romàntics del disseny “analògic”…

El correu electrònic és un altre gran invent perquè, i aquest és potser l’últim pas del procés, ens permet un contacte àgil i constant amb el client per anar polint i afinant detalls fins al producte acabat.

I finalment arriba el moment de fer pública la feina feta. El que fins ara era el format més habitual, el format físic, ara s’ha convertit en un suport més que ens permet arribar al consumidor final. Els formats digitals estan agafant cada vegada més importància, ja que ens permeten arribar al segment de públic que més interessa, i això fa que la nostra feina sigui encara més efectiva. De fet, fa uns anys ni ens hauriem plantejat de poder generar un “informatiu” periòdic. Ara en canvi, ja veieu. Generem continguts tan sovint com volem (o podem) i els compartim amb vosaltres amb molta facilitat.

Com deia aquell, “aquesta és la nostra feina i així us l’hem explicat”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I tu com treballes? Trobes a faltar alguna eina de disseny? Deixa el teu comentari i, si t’ha agradat l’article, comparteix-lo a les teves xarxes socials.

MOSAIC_RESU_AT_quadrat

2 pensaments sobre “Que la inspiració et trobi treballant

  1. Retroenllaç: L’any dels barbuts | atcomunicacio

  2. Retroenllaç: El dia de la Publicitat! | atcomunicacio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s