T’agradaria tenir un “mini jo”?

A aquestes alçades d’avenços tecnològics és difícil que alguna cosa ens sorprengui. En un post anterior, us explicàvem la quantitat d’aplicacions diverses que tenen les impressores 3D. Poden fabricar des d’òrgans humans fins a tota mena de peces mecàniques i ara, també persones.

Una empresa de Sabadell està posant de moda la reproducció de “mini-jos” en material ceràmic. Amb el nom de Miniclon, aquest nou establiment es dedica a fabricar el que alguns ja han batejat com a “foto escultura”.

En Joan Manel és enginyer de sistemes i especialista en la tecnologia 3D. L’Elisabet és comercial i màster en social media. Els dos van decidir unir el seu talent i posar en marxa l’empresa. Segons en Joan Manel, “ara està neixent el món maker, fer-se una impressora casolana a partir de peces que, alhora, han estat impreses amb una 3D. Però nosaltres hem decidit anar més enllà i oferir serveis d’impressió i escaneig”. De fet, les impressores 3D ja fa uns quants anys que existeixen però, com en el cas de tantes d’altres tecnologies nascudes pel món professional, se li està trobant una nova utilitat lúdica i gairebé sentimental.

El procés de fabricació d’un miniclon comença amb l’escanejat de la persona que serà reproduïda. Es posa damunt d’una plataforma que va donant voltes mentre el dispositiu de detecció visual va recollint la informació i l’emmegatzema a l’ordinador. Aquest pas es pot fer de manera fixa, a la botiga en qüestió, o amb un escàner pistola. Segons el co-propietari de Miniclon, el sistema portàtil, “permet afinar més en tots els detalls del cos i, a més, pots anar on sigui. No cal que la gent vingui al taller”. L’escàner enregistra la informació de dues maneres: la imatge tridimensional i les dades a través de punts.

 

La fase següent del procés consisteix en el disseny a l’ordinador de la figura / persona, a partir de la informació recollida en la fase d’escaneig. Es el disseny gràfic tridimensional. “És potser la part més complicada – segons Joan Manel Pont – perquè has de ser molt precís per aconseguir que el resultat final sigui clavat a la persona que estàs reproduint”.

MINI_MARC

Finalment, s’envia l’arxiu a la impressora que tarda unes quantes hores en completar la feina. Però no rebrem la figureta a casa fins al cap d’un parell de setmanes. “Treballem amb una empresa de Santiago. Tenen impressores que imprimeixen amb materials diversos com cera, resina, etc”.

Al Japó, ja fa un temps que els “mini-jo” es consideren regals trendy. A Tòquio, hi ha botigues que es dediquen a reproduir la gent disfressada del seu personatge preferit de Manga. Ara la moda ha arribat a Catalunya.

La indústria del miniclon és un nou pas endavant de la innovació tecnològica. Una novetat que pot modificar els estereotips de funcionament del sector del disseny i l’art gràfic, o potser no. Què en penseu?

A AT Comunicació hem decidit apuntar-nos a l’aventura en tres dimensions. La setmana que ve us podrem explicar l’experiència d’imprimir i fabricar una impressora 3D.

 

2 pensaments sobre “T’agradaria tenir un “mini jo”?

  1. Reblogged this on Atzucac and commented:
    Ja fa un temps que s’ha posat de moda la tecnologia 3D. Hem vist com es fabriquen tota mena d’estris, fins i tot joies, etc. Però em crida l’atenció l’últim invent: figures de persones. O sigui, pots tenir una rèplica exacta de tu mateix o d’algú altre.

    Ja ho vaig veure en un capítol de la mítica serie The Big Bang Theory i em va fer gràcia. Ara resulta que ja ho podem trobar aquí, a Sabadell mtateix. Benvinguda la innovació tecnològica!

    M'agrada

  2. Retroenllaç: Impressió 3D: prova superada! | atcomunicacio

Deixa un comentari